Liefdevol Rebelleren 05

Van lijden naar leiden

Een paar weken geleden fietste ik door Limmen, alwaar ik al drie weken niet meer naar de fitness mocht. Ik zag twee zeer ‘essentiële’ zaken open: de drankenhandel en de lokale vreetschuur. Zo wandel ik de dagen daarna door Egmond aan Zee: de fitness is gesloten en twee drankwinkels zijn open en ook twee vreetschuren.

Dagelijks mogen wij genieten van cijfers omtrent het aantal besmettingen, opnames in verpleegtehuizen, ziekenhuizen en het aantal wat is gestorven door corona. Steeds ben ik op zoek naar cijfers over het onderliggend lijden en hoeveel van deze ‘slachtoffers’ nooit, of veel te weinig, naar de fitness zijn geweest. Met gevolg: overgewicht. Eind januari. Regio-nieuws in Alkmaarse Courant: aantal verkooppunten snacks (warm-zout-zoet-vet) regio Noord-Kennemerland in 10 jaar toegenomen van 165 naar 222! Tevens een overzicht over het percentage overgewicht: 45.3 % boven de 19 jaar in heel Noord-Holland. Welkom in de realiteit van het leven. 

En weten wij beter? Ja natuurlijk. Daarom een advies: laat elk zichzelf respecterend individu zichzelf verplichten het boek van Gabor Maté te lezen: ‘Wanneer je lichaam nee zegt’. Hierbij een citaat uit zijn boek. En ik waarschuw je, “hij” is echt heftig. Blz: 98: ‘Kanker, ALS, MS, reumatoïde artritis en al die andere aandoeningen ontstaan in mijn ogen bij mensen die niet echt het gevoel hebben dat ze onafhankelijke, zelfstandige mensen zijn. Op emotioneel niveau hebben ze een slecht ontwikkeld zelfbewustzijn. Ze leven als reactie op anderen zonder echt te voelen wie ze zelf zijn. En zo betalen heel veel mensen een hoge prijs. Niet alleen het individu op zich, ook de omstanders en anders wel de gezondheidszorg.’


In hetzelfde artikel van de Alkmaarse Courant: overgewicht kan lijden tot allerlei gezondheidsklachten. Te zware mensen lopen een veel groter risico op diabetes type 2. Ook verergert overgewicht de kans op ademhalingsproblemen, hart-en vaatziekten, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, kanker en hartfalen. Welkom in de realiteit van het leven.

Mogelijk heeft het universum een diepere boodschap. Een boodschap die ik al meer dan 25 jaar ventileer: soms wens ik mensen toe dat ze zeer ernstig ziek worden en dan spreek ik de hoop uit dat ze weer beter worden, want blijkbaar moet er eerst iets ernstigs gebeuren voordat mensen WAKKER worden. (En… ik weet waar ik het over heb. Uiteindelijk heb ik de ziekte van Lyme – die mij jaren in de weg heeft gestaan – bedankt.)


Volgens mij is het: VAN LIJDEN NAAR LEIDEN. En heel veel mensen blijken de omgekeerde weg nog te bewandelen: VAN LEIDEN NAAR LIJDEN